Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε κάτι τέτοιο είναι να χρησιμοποιήσουμε ωοσκόπιο. Στην περίπτωση που δεν διαθέτουμε ωοσκόπιο μπορούμε να εξετάσουμε τα αυγά σε σκοτεινό χώρο στο φως ενός κεριού ή μιας λάμπας.

 

Ναι. Εκτός από τον εξωτερικό οπτικό έλεγχο που περιγράψαμε παραπάνω πρέπει να κάνουμε έλεγχο και στο εσωτερικό των αυγών που θα χρησιμοποιήσουμε για επώαση. 

Όχι. Δεν πρέπει να πλένουμε τα αυγά που προορίζονται για την κλωσσομηχανή. Τα χρησιμοποιούμε όπως τα μαζέψαμε από την φωλιά επιλέγοντας τα πιο καθαρά.

Θα πρέπει να διαλέγουμε καθαρά αυγά, με κανονικό σχήμα (όχι πολύ σφαιρικά ή πολύ  μακρόστενα), με λεία επιφάνεια, σωστό πάχος και χωρίς στίγματα στο κέλυφος τους.

 

Όχι. Η χρήση αυγών που ήταν στο ψυγείο ή σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 5°C πρέπει να αποφεύγεται.

Τα αυγά που θα χρησιμοποιήσουμε για εκκόλαψη πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 

● Η ηλικία των πτηνών από τα οποία προέρχονται, πρέπει να είναι μεταξύ 8 μηνών έως 2 ετών.

●Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από υγιή πτηνά που έχουν επαρκή φροντίδα και καλή διατροφή.

● Η συλλογή των αυγών για επώαση πρέπει να γίνεται σε διαστήματα 3-4 ωρών από την γέννηση τους για να μειωθεί η πιθανότητα επιμόλυνσης ή σπασίματος.