Επώαση λέγεται η διαδικασία κατά την οποία τα πτηνά (και όχι μόνο-υπάρχουν και άλλα ωοτόκα ζώα, ζώα δηλαδή που αναπαράγονται γεννώντας αυγά) παράγουν και κλωσούν τα αυγά τους με σκοπό την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στο αυγό και την γέννηση νέων πτηνών.

Εννοείται ότι τα αυγά που προορίζονται για επώαση πρέπει είναι γονιμοποιημένα. Ο σημαντικότερος παράγοντας για επιτυχή επώαση είναι η κατάλληλη, σταθερή θερμοκρασία. Στην φύση επιτυγχάνεται με το πτηνό να κάθεται για αρκετές ημέρες επάνω στο αυγά εξασφαλίζοντας τους έτσι την απαιτούμενη θερμοκρασία. Το χρονικό διάστημα διαφέρει ανάλογα με το είδος του πτηνού. Μπορείτε να δείτε τον σχετικό πίνακα με τους χρόνους επώασης ανά πτηνό στο site μας (συχνές ερωτήσεις /χρόνος επώασης).

 

   

 

Σε γενικές γραμμές η επώαση είναι συνήθως συντομότερη στα μικρότερα είδη πτηνών αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Σημαντικός επίσης παράγοντας είναι και η υγρασία η απώλεια της οποίας μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην επώαση ή και να προκαλέσει την αποτυχία της. Επειδή η επιτυχημένη επώαση με φυσικό τρόπο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (άρνηση του πτηνού να κλωσήσει τα αυγά, κλοπή των αυγών από αρπακτικά κλπ.) που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν, επιλέγουμε την χρήση κλωσσομηχανών που εξασφαλίζουν απόλυτα σταθερές και πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες επώασης.

 

 

Επίσης, κατά τον φυσικό τρόπο επώασης, είναι περιορισμένος τόσο ο αριθμός των αυγών που μπορεί να κλωσήσει ταυτόχρονα ένα πτηνό (δεν μπορεί να καλύψει με το σώμα του μεγάλο αριθμό αυγών), όσο και το χρονικό διάστημα που μπορεί να το κάνει αυτό, το οποίο ουσιαστικά περιορίζεται στο διάστημα των ημερών κατά τις οποίες το πτηνό κλωσάει τα αυγά του. Αντίθετα, με την χρήση της κλωσσομηχανής μπορούμε να επωάσουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό αυγών και για ευρύτερο χρονικό διάστημα αφού έχουμε την δυνατότητα να τοποθετούμε διαρκώς στη συσκευή νέα αυγά που συλλέγουμε από τα πτηνά μας. 

 

Διαβάστηκε 533 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Μάρτιος 2016 09:31
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Με κάθε αγορά κλωσσομηχανής δώρο ένα ωοσκόπιο! »