Η περίοδος αναπαραγωγής των πτηνών ξεκινάει στα περισσότερα είδη με την έναρξη της άνοιξης. Την αναζήτηση για την εύρεση του κατάλληλου συντρόφου αναλαμβάνει συνήθως το αρσενικό και σπανιότερα σε κάποια είδη το θηλυκό.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι επίδειξης που χρησιμοποιεί το αρσενικό για να προσελκύσει το θηλυκό. Μπορεί να είναι η επίδειξη των φτερών του, το κελάηδισμα του, οι χορευτικές φιγούρες που εκτελεί αλλά και η αναμέτρηση του με άλλα αρσενικά που διεκδικούν το ίδιο θηλυκό για την επικράτηση του ισχυρότερου που τελικά θα το κατακτήσει.

 

Η γονιμοποίηση σε όλα τα είδη των πτηνών γίνεται εσωτερικά. Τα πτηνά διαθέτουν κοινή έξοδο στο σώμα τους για τις απεκκρίσεις τους (πεπτικό-ουροποιητικό σύστημα) και για το αναπαραγωγικό τους σύστημα. Η έξοδος αυτή ονομάζεται αμάρα. Η γονιμοποίηση γίνεται με την τοποθέτηση των σπερματοζωαρίων από το αρσενικό στην αμάρα του θηλυκού. Αμέσως μετά την γονιμοποίηση, αρχίζει η κατασκευή της φωλιάς με υλικά που συλλέγονται από τα πτηνά, όπως χόρτα, ξυλάκια, λάσπη κλπ.

Για την προστασία των αυγών, το κάτω μέρος της φωλιάς στρώνεται με πούπουλα, μαλακά φύλλα, ή χόρτα. Οι φωλιές των πτηνών ξεκινούν από απλές πρακτικές, κατασκευές και μπορούν να φτάσουν σε εξαιρετικά περίτεχνες και ανθεκτικές, ανάλογα με το είδος του πτηνού που τις κατασκευάζει. Η κατασκευή της φωλιάς μπορεί να γίνει ή από το θηλυκό, ή από το αρσενικό ή και από το ζευγάρι μαζί. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της φωλιάς, το θηλυκό αρχίζει να γεννάει αυγά. 

Διαβάστηκε 1047 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Μάρτιος 2016 09:18