Ο διαχωρισμός του φύλλου των νεοσσών την πρώτη ημέρα της επώασης τους, είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Εάν για την γονιμοποίηση χρησιμοποιηθεί ένας κόκορας μιας φυλής και κότες άλλης φυλής και χρώματος το αποτέλεσμα θα είναι όλα οι θηλυκοί νεοσσοί να έχουν ίδιο χρώμα και όλα τα αρσενικά κοτόπουλα άλλο, καθιστώντας τον διαχωρισμό τους πιο απλό. 

Οι ακόλουθες οδηγίες για την εξακρίβωση του φύλου των νεοσσών δίνονται κυρίως ως περιγραφή της διαδικασίας, επειδή με τον τρόπο αυτό ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό τους. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την διαδικασία αυτή, είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι οι νεοσσοί να μεγαλώσουν.

Η αναγνώριση του φύλλου των νεοσσών παρουσιάζει δυσκολίες λόγω του μικρού τους μεγέθους και της ενδεχόμενης ζημίας που μπορεί να προκληθεί. Εάν αισθάνεστε σίγουροι ότι δεν θα βλάψετε τους νεοσσούς κατά την διαδικασία αυτή, έχετε  καλή όραση, είστε πολύ προσεκτικός και νομίζετε ότι είστε έτοιμος για την πρακτική εφαρμογή των οδηγιών, δοκιμάστε την σε νεοσσούς λίγων ημερών.

Αναγνώριση του φύλλου των νεοσσών: Κρατήστε τον νεοσσό με το ένα χέρι απαλά αλλά σταθερά με το πίσω μέρος του να είναι στραμμένο προς τα εσάς. Χρησιμοποιήστε ένα δάκτυλο σας στο ίδιο χέρι για να ανοίξετε τα πόδια του νεοσσού κρατώντας ταυτόχρονα το κεφάλι του προς τα πάνω.

Κρατήστε τον νεοσσό πάνω από ένα νεροχύτη ή άλλο σημείο που μπορείτε να καθαρίσετε εύκολα.

Πιέστε μαλακά την κοιλιά του και στη συνέχεια τρίψτε απαλά την οπή απεκκρίσεων του με τον αντίχειρα και το πρώτο δάχτυλο του άλλου χεριού σας. 

Με τον τρόπο αυτό θα εμφανιστεί η οπή εξόδου των σωματικών απεκκρίσεων ώστε να είναι ευκολότερη η εξακρίβωση του φύλου των νεοσσών. Μπορείτε τώρα να ανοίξετε προσεκτικά την οπή χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη σας έτσι ώστε ο ιστός ακριβώς μέσα από την οπή να είναι ορατός. Η χρήση μεγεθυντικού φακού σε αυτό το στάδιο θα βοηθήσει σημαντικά. Εάν όλα έχουν γίνει σωστά θα πρέπει να μπορείτε να δείτε μια μικρή προεξοχή στα αρσενικά που μοιάζει με κουμπί ή κάτι σαν ένα μικροσκοπικό πέος.

Τα θηλυκά συνήθως δεν έχουν κάποιο ορατό εξόγκωμα, ή έστω κάποια μικρή εσοχή ή βαθούλωμα. Μερικά θηλυκά μπορεί να έχουν ένα μικρό σημάδι που μοιάζει λίγο με του αρσενικού. Ωστόσο, το σημάδι αυτό θα είναι συχνά αχνό και χωρίς την γυαλιστερή επιφάνεια που χαρακτηρίζει το αρσενικό.

Τοποθετήστε σε χωριστό μέρος τα αρσενικά για τα οποία έχετε πλέον βεβαιωθεί για το φύλλο τους, κάνετε το ίδιο με τα θηλυκά και βάλτε σε ένα τρίτο μέρος τούς νεοσσούς στους οποίους δεν μπορέσατε να διακρίνετε το φύλλο τους ώστε να επαναλάβετε την διαδικασία προσδιορισμού φύλλου μόνο σε αυτούς, έχοντας πια περισσότερη εμπειρία. Να θυμάστε ότι το ποσοστό επιτυχίας στην αναγνώριση του φύλλου των νεοσσών ακόμα και όταν αυτή γίνεται από επαγγελματίες που εργάζονται σε μεγάλες εκκολαπτικές μονάδες είναι περίπου 75%.

Σε εξέλιξη βρίσκεται κοινό ερευνητικό πρόγραμμα στα Πανεπιστήμια της Λειψίας και της Δρέσδης για τον καθορισμό του φύλλου μέσα στο αυγό, πολύ πριν την γέννηση του νεοσσού, με χρήση της φασματοσκοπίας. Η μέθοδος για τον προσδιορισμό του φύλλου στον τομέα των αυγών χρησιμοποιεί υπέρυθρη φασματοσκοπία που επιτρέπει την εξέταση των αυγών χωρίς να υπάρχει επαφή. Ο φασματοσκοπικός προσδιορισμός του φύλλου εκμεταλλεύεται το διαφορετικό μέγεθος των φυλετικών χρωματοσωμάτων των αρσενικών και θηλυκών νεοσσών και μπορεί μετά από μόνο τρεις ημέρες επώασης να διακρίνει μέσα στο αυγό τα αρσενικά από τα θηλυκά έμβρυα. 

 

 

Διαβάστηκε 1621 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Μάρτιος 2016 09:51