Θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή και να χρησιμοποιείτε μόνο αυγά που προέρχονται  από υγιή πτηνά, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς σαλμονέλας και άλλων ασθενειών. Το μολυσμένο αυγό μπορεί να μην εκκολαφτεί καθόλου, μπορεί να μολύνει τα υπόλοιπα αυγά ή αν εκκολαφτεί να μεταδώσει την ασθένεια στα κλωσσόπουλα.

Η περίοδος αναπαραγωγής των πτηνών ξεκινάει στα περισσότερα είδη με την έναρξη της άνοιξης. Την αναζήτηση για την εύρεση του κατάλληλου συντρόφου αναλαμβάνει συνήθως το αρσενικό και σπανιότερα σε κάποια είδη το θηλυκό.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι επίδειξης που χρησιμοποιεί το αρσενικό για να προσελκύσει το θηλυκό. Μπορεί να είναι η επίδειξη των φτερών του, το κελάηδισμα του, οι χορευτικές φιγούρες που εκτελεί αλλά και η αναμέτρηση του με άλλα αρσενικά που διεκδικούν το ίδιο θηλυκό για την επικράτηση του ισχυρότερου που τελικά θα το κατακτήσει.

 

Ο διαχωρισμός του φύλλου των νεοσσών την πρώτη ημέρα της επώασης τους, είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Εάν για την γονιμοποίηση χρησιμοποιηθεί ένας κόκορας μιας φυλής και κότες άλλης φυλής και χρώματος το αποτέλεσμα θα είναι όλα οι θηλυκοί νεοσσοί να έχουν ίδιο χρώμα και όλα τα αρσενικά κοτόπουλα άλλο, καθιστώντας τον διαχωρισμό τους πιο απλό. 

Οι ακόλουθες οδηγίες για την εξακρίβωση του φύλου των νεοσσών δίνονται κυρίως ως περιγραφή της διαδικασίας, επειδή με τον τρόπο αυτό ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό τους. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την διαδικασία αυτή, είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι οι νεοσσοί να μεγαλώσουν.

Για την επιτυχημένη εκκόλαψη των αυγών σας με την χρήση της κλωσσομηχανής, παραθέτουμε κάποιες βασικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα:

 

Επώαση λέγεται η διαδικασία κατά την οποία τα πτηνά (και όχι μόνο-υπάρχουν και άλλα ωοτόκα ζώα, ζώα δηλαδή που αναπαράγονται γεννώντας αυγά) παράγουν και κλωσούν τα αυγά τους με σκοπό την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στο αυγό και την γέννηση νέων πτηνών.